Bemutatkozás

Bemutatkozás

"Akiket semmi sem kerít hatalmába, azok mindent birtokolnak." Uesiba Morihei: Az út kézikönyve

Dr. Juhász Károly Péter vagyok, a JKP cégcsoport megalapítója. Ha egy szóban szeretném elmondani, hogy mivel foglalkozom immár 15 éve, akkor csak annyit mondanék: beton. Építészmérnökként végeztem, majd tartószerkezeti tervezői jogosultságot szereztem, az egyetem elvégzése óta statikusként dolgozom. Ekkor jelent meg az életemben a szintetikus szálerősítésű beton (FRC). Megismerkedésünk óta érdeklődéssel követem ezt az anyagot, ennek az érdeklődésnek a gyümölcse lett a doktori disszertációm.

A doktori munkámban publikált hozzáadott törési energia anyagmodell paraméter szerepel az ITAtech előregyártott alagút szegmensek tervezéséről szóló irányelvében, illetve az ATENA végeselem szoftverbe is beépítésre került a FibreLAB Eurostars pályázat keretében. A kutatásaim során kifejlesztettem egy új kiértékelési módszert a szálerősítésű betonok szabványos laboratóriumi vizsgálataihoz, mellyel pontosabb és gazdaságosabb anyagparamétereket kaphatunk. Az eljárást először az ASTM Journal of Testing and Evaluation folyóiratában publikáltam.

Szakmai önéletrajz

1980. február 11-én születtem Kiskunfélegyházán. A Móra Ferenc Gimnázium elvégzése után a Budapesti Műszaki Egyetemre nyertem felvételt, ahol 2005-ben építészmérnöki diplomát szereztem. Itt ismerkedtem meg a művészettel, főképp toll és ceruzarajzokban voltam sikeres. A rövid ismeretségből inkább a művészet iránti tisztelet alakult ki, mint a művészi vénám. Megtaláltam azonban a fő érdeklődési területem, a szakmám: a tartószerkezetek tervezését, azon belül is az acél- és vasbeton szerkezetek érdekeltek. 2000-ben elindultam a TDK-n Sípos Andrással, ahol első helyezést és Rektori Különdíjat értünk el. A TDK-ból cikk jelent meg. Az egyetem elvégzése után tartószerkezetekkel foglalkoztam, a Magyar Mérnöki Kamarába belépve 2007-ben tartószerkezeti tervező, majd 2013-ban szakértő, végül 2019-ben vezető tartószerkezeti tervező fokozatokat kaptam meg. 2007-től a svájci MCT Consult Gmbh-nál dolgoztam, ahol acél alagút zsaluelemek méretezésével foglalkoztam. Az ott eltöltött idő alatt olyan munkákban vehettem részt, mint a New York Metro 7 Extension. 2010-ben az egyetemen tanársegédi állást kaptam, majd a Czakó Adolf Laboratórium laborvezetője lettem. Számos konferencián vettem részt, illetve az egyetem keretein belül három saját konferenciát is szerveztem: Szálerősítésű betonok az építészetben: a jövő anyaga; Új anyagok és méretezési módszerek a betoniparban. A nemzetközi konferenciákon ismerkedtem meg Dr. Jan Cervenka-val, a Cervenka Consulting vezetőjével, az ATENA szoftver alkotójával. A szálerősítésű betonokon végzett kutatásaim eredményeit felhasználva közös pályázaton indultunk, melyet sikeresen megnyertünk: FibreLAB. A pályázat során a szálerősítésű beton anyagmodellemet az ATENA szoftverbe ültettük, megkönnyítve ezzel a szálerősítésű betonok modellezését. 2013-tól az ATENA szoftver hivatalos hazai disztribútora lettünk. 2013-ban a Tongji University-n (Shanghai, Kína) tett látogatásom után felkértek külső konzultációs feladatok ellátására (vice tutor), mely keretében a következő diplomamunka valósult meg: Cathy PENG – Shanghai Metro alagút végeselem modellezése szintetikus szálerősítésű betonból. A BME-n is vállaltam TDK konzulensi feladatok, melyek során 2015-ben egy darab első (Tóth Mária), 2016-ban kettő darab első (Kis Vivien; Taierling János) helyezést értek el a diákok. 2016-ban beléptem a fib Nemzetközi Betonszövetség Magyar Tagozatába, majd ugyanebben az évben WG 2.4.2 Modelling of Fibre Reinforced Concrete Structures munkacsoport tagja lettem. Időközben ledoktoráltam, a doktori disszertációm címe „A szintetikus szálerősítés hatása a beton törési energiájára” volt. A doktori cím megszerzése után adjunktusi kinevezést kaptam, viszont a saját betonlabor megalapítása miatt az egyetemről távoztam. A doktori munkáim óta mindig is az életem része a kutatás, így a saját betonlabor munkáinknak egy részét is ez tölti ki. A kutatásokból szakmai cikkeket írunk, illetve felhasználjuk a saját számításainkban.

Cégeink

A szálerősítésű betonokkal, azok méretezésével, kutatásával, fejlesztésével, laboratóriumi vizsgálataival és immár a BarChip szintetikus makroszálak kereskedelmével a JKP Static Kft. foglalkozik. A JKP cégcsoport másik tagja a Synsol Kft., amelynek Schaul Péter és Juhász Dóra mellett résztulajdonosa vagyok. Ez a cég tartószerkezeti tervezéssel, szakértéssel és diagnosztikai vizsgálattal foglalkozik, mind ipari, mind lakossági ügyfelei részére. A cég neve a synthetic solution-ből származik, utalva a nem acél alapanyagú beton erősítésekre, azaz az FRP betétekre. Schaul Péter jelenleg ezeket az anyagokat kutatja, ebből készíti doktori munkáját.

Érdeklődés

Az egyetem alatt a művészetekkel való rövid találkozásom maradandó élményt adott és azóta sem engedtem el teljesen. A szépet, a stílusosat a mai napig szeretem és vonzom. Cégünkben kis helyet kapott a művészeti részleg, de mindenképp növelni szeretném idővel. Néhány éven át Veres Boglárka lakberendező irányításával fejlesztettük a látszóbetonjainkat, azok belsőépítészeti design elemként való felhasználási módját vizsgáljuk. A betonlabor design részlege előtt még sok tanulnivaló van, jelenleg a saját know-how kiépítése az elsődleges feladat.