Bemutatkozás

Bemutatkozás

"Akiket semmi sem kerít hatalmába, azok mindent birtokolnak." Uesiba Morihei: Az út kézikönyve

Dr. Juhász Károly Péter vagyok, a JKP cégcsoport megalapítója. Ha egy szóban szeretném elmondani, hogy mivel foglalkozom immár 15 éve, akkor csak annyit mondanék: beton. Építészmérnökként végeztem, majd tartószerkezeti tervezői jogosultságot szereztem, az egyetem elvégzése óta statikusként dolgozom. Ekkor jelent meg az életemben a szintetikus szálerősítésű beton. Megismerkedésünk óta érdeklődéssel követem ezt az anyagot, ennek az érdeklődésnek a gyümölcse lett a doktori disszertációm.

Absztrakt

Legfontosabb eredményem az a saját fejlesztésű anyagmodell-paraméter, amely ITAtech Report 7 (April 2016) nemzetközi irányelvben is megjelent, illetve az ATENA végeselem programban is felhasználásra került.

Tagja vagyok a fib nemzetközi betonszövetség WG 2.4.2 munkacsoportjának, mely szálerősítésű betonok anyagmodelljével foglalkozik.

Számos megjelent cikkem közül kiemelném az ASTM folyóiratban 2020 júliusában publikált írásomat, mely szálerősítésű betonok laboratóriumi vizsgálatának kiértékeléséről szól.

Szakmai önéletrajz

1980. február 11-én születtem Kiskunfélegyházán. A Móra Ferenc Gimnázium elvégzése után a Budapesti Műszaki Egyetemre nyertem felvételt, ahol 2005-ben építészmérnöki diplomát szereztem. Itt ismerkedtem meg a művészettel, főképp toll és ceruzarajzokban voltam sikeres. A rövid ismeretségből inkább a művészet iránti tisztelet alakult ki, mint a művészi vénám. Megtaláltam azonban a fő érdeklődési területem, a szakmám: a tartószerkezetek tervezését, azon belül is az acél- és vasbeton szerkezetek érdekeltek. 2000-ben elindultam a TDK-n Sípos Andrással, ahol első helyezést és Rektori Különdíjat értünk el. A TDK-ból cikk jelent meg. Az egyetem elvégzése után tartószerkezetekkel foglalkoztam, a Magyar Mérnöki Kamarába belépve 2007-ben tartószerkezeti tervező, majd 2013-ban szakértő, végül 2019-ben vezető tartószerkezeti tervező fokozatokat kaptam meg. 2007-től a svájci MCT Consult Gmbh-nál dolgoztam, ahol acél alagút zsaluelemek méretezésével foglalkoztam. Az ott eltöltött idő alatt olyan munkákban vehettem részt, mint a New York Metro 7 Extension. 2010-ben az egyetemen tanársegédi állást kaptam, majd a Czakó Adolf Laboratórium laborvezetője lettem. Számos konferencián vettem részt, illetve az egyetem keretein belül három saját konferenciát is szerveztem: Szálerősítésű betonok az építészetben: a jövő anyaga; Új anyagok és méretezési módszerek a betoniparban. A nemzetközi konferenciákon ismerkedtem meg Dr. Jan Cervenka-val, a Cervenka Consulting vezetőjével, az ATENA szoftver alkotójával. A szálerősítésű betonokon végzett kutatásaim eredményeit felhasználva közös pályázaton indultunk, melyet sikeresen megnyertünk: FibreLAB. A pályázat során a szálerősítésű beton anyagmodellemet az ATENA szoftverbe ültettük, megkönnyítve ezzel a szálerősítésű betonok modellezését. 2013-tól az ATENA szoftver hivatalos hazai disztribútora lettünk. 2013-ban a Tongji University-n (Shanghai, Kína) tett látogatásom után felkértek külső konzultációs feladatok ellátására (vice tutor), mely keretében a következő diplomamunka valósult meg: Cathy PENG – Shanghai Metro alagút végeselem modellezése szintetikus szálerősítésű betonból. A BME-n is vállaltam TDK konzulensi feladatok, melyek során 2015-ben egy darab első (Tóth Mária), 2016-ban kettő darab első (Kis Vivien; Taierling János) helyezést értek el a diákok. 2016-ban beléptem a fib Nemzetközi Betonszövetség Magyar Tagozatába, majd ugyanebben az évben WG 2.4.2 Modelling of Fibre Reinforced Concrete Structures munkacsoport tagja lettem. Időközben ledoktoráltam, a doktori disszertációm címe „A szintetikus szálerősítés hatása a beton törési energiájára” volt. A doktori cím megszerzése után adjunktusi kinevezést kaptam, viszont a saját betonlabor megalapítása miatt az egyetemről távoztam. A doktori munkáim óta mindig is az életem része a kutatás, így a saját betonlabor munkáinknak egy részét is ez tölti ki. A kutatásokból szakmai cikkeket írunk, illetve felhasználjuk a saját számításainkban.

Cégeink

A szálerősítésű betonokkal, azok méretezésével, kutatásával, fejlesztésével, laboratóriumi vizsgálataival és immár a BarChip szintetikus makroszálak kereskedelmével a JKP Static Kft. foglalkozik. A JKP cégcsoport másik tagja a Synsol Kft., amelynek Schaul Péter és Juhász Dóra mellett résztulajdonosa vagyok. Ez a cég tartószerkezeti tervezéssel, szakértéssel és diagnosztikai vizsgálattal foglalkozik, mind ipari, mind lakossági ügyfelei részére. A cég neve a synthetic solution-ből származik, utalva a nem acél alapanyagú beton erősítésekre, azaz az FRP betétekre. Schaul Péter jelenleg ezeket az anyagokat kutatja, ebből készíti doktori munkáját.

Érdeklődés

Az egyetem alatt a művészetekkel való rövid találkozásom maradandó élményt adott és azóta sem engedtem el teljesen. A szépet, a stílusosat a mai napig szeretem és vonzom. Cégünkben kis helyet kapott a művészeti részleg, de mindenképp növelni szeretném idővel. Jelenleg Veres Boglárka lakberendező irányításával fejlesztjük a látszóbetonjainkat, azok belsőépítészeti design elemként való felhasználási módját vizsgáljuk. A betonlabor design részlege előtt még sok tanulnivaló van, jelenleg a saját know-how kiépítése az elsődleges feladat.