BarChip makroszálak

BarChip makroszálak

Japán fejlesztésű és gyártású, minőségi szintetikus betonerősítő makroszálak forgalmazása.

Szintetikus makro szálakat leginkább ipari padlókban, aljzatokban használnak, de fontos szerepe van a betonelem előregyártásban, vasúti pályalemezek, alagutak szerkezetében is. A szálerősítésű beton nagy sikerét mutatja, hogy 1994-ről 1998-ra a felhasználása hazánkban mintegy 16 szorosára nőtt. Szintetikus makro szálakat 2010 óta használnak idehaza, a felhasználás mennyisége folyamatosan növekszik, köszönhetően főképp a kisebb élőmunka igénynek és a korróziómentességnek.

Forgalmazás: www.szalerositesubeton.hu

Ipari padlók

Ipari padlók

Ipari padlók méretezése a nemzetközileg is elfogadott TR34 irányelv alapján készül, melyben már szerepel a szintetikus makro szálerősítés méretezése is. Bonyolultabb esetekben ATENA végeselem szoftverrel is készítünk numerikus vizsgálatokat. Ipari padlókhoz leginkább a speciális fejlesztésű BarChip MQ szintetikus makro szálat ajánljuk, melynek a felületi bedolgozhatósága jóval egyszerűbb, mint a többi makro szál esetében.

Előregyártás

Előregyártás

Hazánkban már 1974-ben gyártottak magas adagolású acél szálerősítésű beton csöveket (SIOME csövek, Mélyépítő Vállalat). Acélszálakat napjainkban szintetikus makro szálakkal lehet kiváltani. A szintetikus anyagok korróziómentességük miatt nagyszerűen szerepelnek olyan környezetben, ahol jelentősek a kémiai hatások. Vékonyabb, gazdaságosabb szerkezetek. Előregyártáshoz a leginkább a BarChip 48 szálat ajánljuk.

 

Villamos és vasút pályalemezek

Villamos és vasút pályalemezek

Hazánkban Szegeden készült Európa első, csak szintetikus makro szálerősítésű villamospályája, Angliában pedig az első, csak szintetikus makro szálerősítésű előregyártott pályalemeze. Vasalás fektetése, pozícionálása, betontakarás biztosítása - szintetikus makroszálak alkalmazásával mindez elhagyható. Bővebben: [1] [2] [3].

Alagutak

Alagutak

Akár teljes mértékben is kiváltható az alagútépítésnél a vasalás, mellyel gyorsabb és gazdaságosabb kivitelezés érhető el. Ausztrália bányáiban az alagutak több mint 90%-a már szintetikus szálerősítéssel készül. Egyszerűsített normálerő-nyomaték összehasonlítással vagy komplex végeselemes számítással is tervezhetőek a különféle alagutak. Lőttbeton alagutak esetén akár a teljes vasalás kiváltása is elérhető. Bővebben: [4] [5].

Betonutak

Betonutak

A szintetikus szálerősítés a szálak polipropilén anyaga miatt biztonságosan használható beton utak építéséhez is: nincs korrózió, kiálló acélszál. Az aszfalt utakkal ellentétben betonutaknál nem fordul elő nyomvályúsodás. Kisebb fenntartási költség, hosszabb élettartam. Számos módszer létezik betonutak fáradásra való méretezésére. Az utak vastagsága megfelelő dilatációs osztás mellett hihetetlenül vékony tud lenni.

 

Vasbeton szerkezetek vasalás kiváltása

Vasbeton szerkezetek vasalás kiváltása

Hazánkban épület az első előfeszített szintetikus szálerősítésű beton lelátóelem (Debrecen). Szálerősítés: BarChip 48, adagolása: 3 kg/m³. Az előregyártás során a betonacél kengyeleket el lehetett hagyni, így nem csak olcsóbb, de az egyszerűbb szerelés miatt gyorsabb is lett a szerkezet előállítása. Bővebben: [6].

BarChip cégbemutató

BarChip szálak

Ipari padló megoldások

Előregyártás