BarChip makroszálak

BarChip makroszálak

Japán fejlesztésű és gyártású, minőségi szintetikus makro betonerősítő szálak forgalmazása.

Szintetikus makro szálakat leginkább ipari padlókban, aljzatokban használnak, de fontos szerepe van a beton előregyártásban, vasúti pályalemezekben, alagut szerkezetekben is. A szálerősítésű beton nagy sikerét mutatja, hogy 1994-ről 1998-ra a felhasználása hazánkban mintegy 16 szorosára nőtt. Szintetikus makro szálakat 2010 óta használnak idehaza, a felhasználás mennyisége folyamatosan növekszik. A felhasználás rohamos növekedése főképp az élőmunka megspórolásában és a korróziómentességben rejlik.

Forgalmazás: www.szalerositesubeton.hu

Ipari padlók

Ipari padlók

Ipari padlók méretezése a nemzetközileg is elfogadott TR34 irányelv alapján készül, melyben már szerepel a makro szintetikus szálerősítés méretezése. Bonyolultabb esetekben ATENA végeselem szoftverrel is készítünk numerikus vizsgálatokat. Ipari padlókhoz leginkább a speciális fejlesztésű BarChip MQ szintetikus makro szálat ajánljuk, melynek a felületi bedolgozása jóval egyszerűbb, mint a többi makro szál esetében.

Előregyártás

Előregyártás

Hazánkban már 1974-ben gyártottak magas adagolású acél szálerősítésű beton csöveket (SIOME csövek, Mélyépítő Vállalat). Az acélszálakat most szintetikus makro szálakkal lehet kiváltani. A szintetikus anyagok korróziómentességük miatt nagyszerűen szerepelnek olyan környezetben, ahol jelentősek a kémiai hatások. Vékonyabb, gazdaságosabb szerkezetek. Előregyártott szerkezetekhez a leginkább a BarChip 48 szálat ajánljuk.

 

Villamos és vasút pályalemezek

Villamos és vasút pályalemezek

Hazánkban Szegeden készült Európa első, csak makro szintetikus szálerősítésű villamospályája, és Angliában az első, csak makro szintetikus szálerősítésű előregyártott pályalemez. Vasalás fektetése, pozícionálása, betontakarás biztosítása - szintetikus makroszálak alkalmazásával mindez elhagyható. További bővebb leírás a következő cikkekben található: [1] [2] [3].

Alagutak

Alagutak

Akár teljes mértékben is kiváltható az alagútépítésnél a vasalás, mellyel gyorsabb és gazdaságosabb kivitelezés érhető el. Ausztrália bányáiban az alagutak több mint 90%-a már szintetikus szálerősítéssel készül. Egyszerűsített normálerő-nyomaték összehasonlítással vagy komplex végeselemes számítással tervezhetőek a különféle alagutak. Lőttbeton alagutak esetén akár teljes vasalás kiváltás is elérhető. Bővebben: [4] [5].

Betonutak

Betonutak

Szintetikus szálerősítés a szálak polipropilén anyaga miatt biztonságosan használható beton utak építéséhez is: nincs korrózió, kiálló acélszál. Beton utaknál nyomvályúsodás nem fordul elő, nem úgy, mint az aszfaltutaknál. Kisebb fenntartási költség, hosszabb élettartam. Számos méretezési módszer létezik beton utak fáradásra való méretezésére. Az utak vastagsága megfelelő dilatációs osztás mellett hihetetlenül vékony tud lenni.

Vasbeton szerkezetek vasalás kiváltása

Vasbeton szerkezetek vasalás kiváltása

Hazánkban épület az első előfeszített szintetikus szálerősítésű beton lelátóelem (Debrecen). Szálerősítés: BarChip 48 3 kg/m3-es adagolással. Az előregyártás során a betonacél kengyeleket el lehetett hagyni, így nem csak olcsóbb, de az egyszerűbb szerelés miatt gyorsabb is lett a szerkezet előállítása. További információ ebben a cikkben olvashat: [6].

BarChip cégbemutató

BarChip szálak

Ipari padló megoldások

Előregyártás